Hilde Vanhove en trio Johan Clements  18/11
Johan Clements plaatst zich voor het podium, neemt de micro en stelt zijn trio voor. Maar eerst wil hij zich verexcuseren dat hij slechts enkele woorden Frans kent. “wie, non, bonzjoer” en “avec mayonaize” citeert de Rotterdammer. Dat is niet erg en maar best ook, want een Nederlander die hier Frans zou spreken, dat zou pas erg zijn! Ze beginnen als trio met het nummer “Centerpiece”. Dit is een jazzy gearrangeerd stuk, dat vorig jaar op een concert is opgevoerd, ter herinnering aan George Gershwin. Deze uitzonderlijk succesrijke jazzcomponist is dit jaar 50 jaar geleden gestorven. Een beetje onwetend over wie deze Johan Clements eigenlijk is, overvalt ons onmiddellijk het gevoel dat het hier zeer goed zal worden. Voor het tweede nummer huppelt Hilde Vanhove al vrolijk het podium op. Dra zingt zij ook een Gershwin-nummer: ‘Baby You’re My Centerpiece’. De richting is aangegeven, we krijgen dus een programma doorspekt met Gershwin-nummers. Ze babbelt de nummers gemoedelijk aan elkaar en spreekt ons bijna persoonlijk aan. Dat kan omdat de zaal deze keer niet helemaal gevuld is. Er hangt een gezellige huiskamersfeer en het wordt een intiem concert. Ze zingt met plezier zowel in de laagtes als in de hoogtes. Ze schuwt de blue notes niet en zingt met een lichte ondertoon of zo iets. Ik ben in deze materie geen expert. Ze waagt zich dus op glad ijs maar glijdt nooit uit. Dat ze een steengoede zangeres is, moeten we hier niet meer herhalen. Aan ieder nummer dat ze zingt, geeft ze een eigen draai. Het nummer ‘Imagine’ van John Lennon bijvoorbeeld zingt ze in een heel ferme jazzy versie. In zoverre dat John Lennon het wellicht zelf niet meer zou herkennen! Veel van de gebrachte nummers komen uit haar laatst uitgebrachte CD ‘Imagine’. Omdat ze zo helder verstaanbaar is kunnen we af en toe onze aandacht eens op de rijmelarijen van de songteksten richten. “De Rocky Mountains zullen ooit verkruimelen en de rots van Gibraltar zal ooit omvallen, ze zijn slechts gemaakt van klei maar onze liefde is ‘here to stay’”. Het ene moment zingt ze over ‘Our Love Is Here To Stay’. Wat later zingt ze een tekst van een heel andere orde:
“Als stilte goud was zou ik nog geen cent verdienen. Uw gedachten zijn op vakantie terwijl uw mond overuren doet!”
Deze mooie zinnen komen uit het nummer ‘Because Your Mind Is On Vacation’ van de vorig jaar overleden jazztrio pianist Mose Allison.
Hilde Vanhove weet ons ook te vertellen wat een fantastisch muzikant Johan Clements wel is en dat hij o zoveel fantastischer klinkt op een echte vleugelpiano. Hijzelf zit er een beetje verveelt mee en zijn blik wijst naar zijn Yamaha-piano… die klinkt toch ook goed?! Ze doet nog enkele
ongelukkige uitspraken. Zo vertelt Hilde ons dat beginnende muzikanten de fout maken om teveel noten te spelen. Zeer zeker, een waarheid als een koe! Nu moet je weten, dat uitgerekend Johan Clements hier het omgekeerde doet in zijn solo’s en een soort jazz op steroïds speelt. Dat hij geen beginneling is, kan tellen als excuus. Wie hem een beetje googelt zal zien dat hij nochtans ook lyrischer kan spelen. Hij zal gedacht hebben dat ze hier in de GLjazzclub wel wat kunnen hebben. Na drie sets maakten we ons de bedenking dat een extra blazer hier toch welkom zou geweest zijn. Van wie we nooit genoeg kregen is Hilde Vanhove.
Laat haar mond maar overuren doen, wij zijn hier op vakantie en het goud is voor later!
DLE

hvh6.jpg