The Crooktown Jazzband
Hoe het begon.
Het begon allemaal in 1978. Enkele jongeren uit de plaatselijke jeugdharmonie kregen
de kans om ter gelegenheid van het Sint-Ceciliafeest een muzikaal intermezzo te verzorgen. Er werd een bandje gevormd met de bedoeling wat dixielandmuziek te brengen.
Door dit eerste optreden, dat een succes was, kwamen er meerdere aanvragen om op te treden. Alle leden waren enthousiast en de ambitie was er om verder te doen.
De GL dixielandband (eerste naam van de CTJB) was geboren.
Algauw werd het repertorium uitgebreid en werd er uitgekeken om de bezetting te versterken met een banjospeler.
Ondertussen werd in Lendelede een jazzclub opgericht, de GL Jazzclub. Met als huisorkest de GL dixielandband.
Bij de GL dixieland band zat men niet stil er werd een zanger/gitarist aangetrokken.
Het aantal optredens bleef maar stijgen en er werd niet alleen dixieland meer gebracht, maar voornamelijk New Orleans, swing en jazzmuziek.
De naam werd veranderd in The Crooktown Jazzband en er werd niet enkel meer in de buurt van Lendelede opgetreden maar ook in gans Belgie. The Crooktown Jazzband werd ook gevraagd in het buitenland en tientallen optredens volgden in Frankrijk, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
De naam:
“The Crooktown Jazzband”
Het Engelse woord “crook” betekent “boef”.
Op 17 januari 1774 werd in Lendelede Ludovicus Baekelandt geboren. Hij werd de leider van een roversbende die op het einde van de 18e eeuw in West-Vlaanderen actief was.
In 1799 liet hij zich inlijven in het Franse leger omdat hij daar geld voor kreeg. In 1801 deseerteerde hij tijdens een veldtocht van het Franse leger naar Oostenrijk. Terug in Vlaanderen verstopte hij zich in het Vrijbos van Houthulst en werd de leider van een 33-koppige bende.
Op 2 november 1803 werd Baekelandt onthoofd op de grote markt in Brugge, veroordeeld wegens diefstal (vooral geld, juwelen en kleding) maar ook voor doodslag en moord.
Momenteel is “de bende van Baekelandt” heel populair door een stripreeks en wordt hij in deze reeks gezien als een Vlaamse Robin Hood.
Maar vrees niets: ondanks de naam zijn de vrouw en mannen van de Crook zeer brave lieden die niemand kwaad doen en er naar streven om hun publiek muzikaal te verwennen.
In 1997 werd een eerste CD opgenomen “The Crooktown Jazzband” en in 2013 een tweede CD “Jailbird Flight”.
De ingredienten om het zolang vol te houden zijn eerlijkheid en vriendschap. En dit is ook het motto van The Crooktown Jazzband.
Na bijna 40 jaar ziet The Crooktown Jazzband er als volgt uit:
- Hendrik Wanzeele (trompet en leider)
- Roger Huyzentruyt (klarinet en saxen)
- Chris Grymonprez (trombone)
- Hendrik Dekeersschieter (gitaar en zang)
- Joos Demeurisse (banjo)
- Griet Huyzentruyt (bas)
- Ronny Wastyn (drums)
GL Jazzclub
Zoals hierboven al vermeld is The Crooktown Jazzband het huisorkest van de GL Jazzclub. (GL staat voor Gullegem/Lendelede).
The Crooktown treed jaarlijks 2x op in de jazzclub. De eerste maal is bij aanvang van een nieuw jaar, het traditionele “aperitiefconcert” en dan een tweede optreden, meestal na de zomer met als extra een gastsolist. Zo waren in het verleden al Martin Berenger (gitarist) en Trefor Williams (bas) te gast.
Jaarlijks gaan er dan nog een aantal andere optredens door in de gezellig ingerichte jazzclub. Waren in het verleden reeds te gast: Bob Kerr and his Whopee Band, Igor Bourco’s Uralsky Jazzmen, Norman Halliday, The Piotto’s en vele andere binnenlandse en buitenlandse groepen.
Lendelede is een gemeente in West-Vlaanderen die ongeveer 5.600 inwoners telt. De oudste bekende vermelding van Lendelede dateert van het jaar 1078 als Lethae. Lendelede ligt tussen Izegem, Kuurne, Ingelmunster en Sint-Elooiswinkel in de provincie West-Vlaanderen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb